top of page
  • Obrázek autoraEva Hrabinová

Pohádka pro radost již v domovech seniorů

Pohádka pro radost už potěšila tisíce babiček a dědečků v celé zemi a my jsme nadšení z reakcí, které se k nám prostřednictvím obětavých pracovníků z domovů pro seniory dostávají!



Setkávání nejmladších s těmi nejstaršími, společné tvoření, předávání energie i zkušeností, prostě mezigenerační propojování je již sedmým rokem to, čemu se s úctou a láskou věnujeme.


Nyní, kdy jsou senioři izolováni v seniorských zařízeních, bez možnosti návštěv, se snažíme o to víc. Aby věděli, že jsme na ně nezapomněli a těšíme se na další setkávání. A tak vznikl projekt Pohádka pro radost. Ten vyzývá naše nejmenší ze všech koutů naší vlasti k malování pohádek pro potěšení babiček a dědečků. K výzvě se připojil i program UčíTelka, který ve svém vysílání o projektu informoval a oslovil spousty dětských diváků. Do aktivity jsou zapojeni i rodiče malých malířů, kteří obrázky fotí a prostřednictvím webových stránek posílají do Mezi námi. Odtud po grafické úpravě putují do tiskárny a následně jsou koordinátory rozváženy do seniorských zařízení - do nejméně 60 domovů v Praze a dalších více než 100 po celé České republice.

Je potěšující, jaký zájem akce u dětí vyvolala a jak moc jim na nejstarší generaci záleží. Zatím nakreslily 500 obrázků a k mnohým přidaly veselé a někdy i velmi dojemné vzkazy.


A obrázky nyní v tištěné podobě dělají radost více než 10 000 babičkám a dědečkům. A z jejich ,,domovů" přichází mnoho krásných reakcí a poděkování.



,,Dnes jsme všechny ty krásné obrázky ukázali našim babičkám a dědečkům a nechali je vybrat ty, které si přáli dekorativně umístit ve společenské místnosti tak, aby je měli neustále na očích. Těch pár zbylých ještě umístíme na nějaká jiná vhodná místa. Líbily se všechny obrázky, ale největší úspěch sklidily ty, kde jsou i písemná povzbuzení :-) To je přesně to, co naši uživatelé teď potřebují nejvíce a účel to tedy naprosto splnilo! ...." napsal nám v e-mailu pan Dan, aktivizační pracovník z Domova pro seniory Centrin CZ v Praze 6.



Vzkazy jsou i osobní, určené konkrétním dětem:

,,Moc děkuji za krásný obrázek, takový hrnečku vař by se mi náramně hodil. Ráda bych poděkovala adresně. Budu ráda když se dozvím od koho ten obrázek mám jmenovitě. Ještě jednou děkuji, babi Erika''.


V čase, kdy první obrázky doputovaly k seniorům, se o Pohádce pro radost zmínila Česká televize v ranním vysíláni Studia 6. Katka Jirglová, ředitelka Mezi námi, ve videohovoru shrnula průběh celého

programu. V přímém přenosu se zapojila do vysílání také ředitelka CSOP P15 (Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 15) paní Monika Válková, jejíž informace o hezkém přijetí obrázků u dědečků a babiček i slova chvály nás zahřály u srdce a povzbudily k dalším aktivitám.



Výzva Pohádka pro radost je stále aktuální, pokud byste se s dětmi chtěli zapojit, přesný popis jak na to najdete na stránkách Mezi námi, o.p.s. ZDE

Buďte s námi Mezi námi a společně dělejme radost!



bottom of page