top of page
  • Obrázek autoraEliška Beluhová

Účastníme se dalšího mezinárodního projektu - reportáž z MAME - Lotyšško



Chceme se stále rozvíjet a učit se novým věcem. I proto se opět účastníme mezinárodního projektu v rámci programu Erasmus. Projekt More art more ecology (MAME) nás propojuje s lotyšskými a polskými kolegy a učí nás kreativní postupy a techniky, které nezatěžují životní prostředí, čerpají inspiraci z místních tradic a pomáhají nám v době, kdy je udržitelnost a ekologie žhavým tématem.



Téma projektu Využití přírodních materiálů se našim hostitelům v Lotyšsku dařilo naplňovat beze zbytku.

První zastávka ve vesnici Mālpils byla v místní dílně, zabývající se restaurátorstvím a řezbářstvím. Následovala návštěva místní školy, kde jsme společně se studenty pekli perníčky za použití tradičních dřevěných formiček. Dále nás čekala návštěva kulturního centra a eco-print workshop, z jehož výsledku byli všichni unešeni. Den jsme zakončili společnou večeří a poznali, jaké je to být hostem na typické lotyšské oslavě.



Následující den jsme navštívili mateřskou školu a ukázali dětem klasické české hry a na oplátku se naučili ty lotyšské. Navštívili jsme nejbližší knihovnu a vydali se do města Sigulda, které má zajímavé pamětihodnosti, ale i zde se klade důraz na práci s přírodními materiály. Mají zde mimo jiné dílnu, kde se ručně vyrábí papír. Na konci dne nás pak čekalo příjemné setkání se všemi týmy na společné večeři.



V druhé polovině týdne nás čekaly ještě dva kreativní workshopy s přírodními materiály a následně přesun do hlavního města Riga, kde jsme se více dozvěděli o historii země a navštívili místní památky. Součástí programu byla také návštěva dvou muzeí. Výstava na téma udržitelnosti s hlavním mottem: "Jestli chcete opravit svět, začněte opravovat ponožky" pro nás byla velmi emotivní a velmi inspirativní. Pobyt v Lotyšsku jsme pak zakončili výletem do letoviska Jurmala a pohledem na moře.


Už se těšíme, až kolegy z Polska a Lotyšska přivítáme u nás a věříme, že pro ně připravíme stejně bohatý a inspirativní program.









bottom of page