top of page
  • Petra Ketnerová

Vánoční pozdrav z Mezi námi


Prosinec 2022


Vážení přátelé mezigeneračních aktivit,


máte pocit, že nic nestíháte? Ještě musíte zařídit tohle, pak tamto, ale stejně nebude do konce roku hotovo? Jsme na tom všichni stejně! A ještě něco dalšího nás spojuje. Letos se nám znovu potvrdilo, jak je důležitá pomoc druhým a vzájemná podpora. Někdo říká, že málo pomáhá, jiný zase neví, jak. Netrapte se tím. Však i malá pomoc může být pro někoho dost velká! Bez vaší pomoci bychom nemohli prožít úžasný rok, plný nezapomenutelných setkání. A pojďte se podívat, jak se nám to dařilo:



Vánoční pozdrav Mezi námi



 

Hravé světy

Na podzim jsme se zapojili do unikátní akce, která nám představila svět hráčů počítačových her. Oslovili nás zástupci agentury Good Game a společně jsme v listopadu zorganizovali 1. charitativní stream, kde se propojil svět hráčů počítačových her, kteří se chtěli dozvědět, co děláme v rámci mezigeneračních aktivit. A nejen to! Rozhodli se, že i starší generaci by mohlo bavit „pařit na compu“, ale bez techniky to jde těžko. Hráči mezi sebou vybrali 67 tisíc na zakoupení techniky do multimediální herny pro seniory, kterou vybudujeme v našem sídle na Praze 4. Do pomoci se zapojila také Nadace Vodafone a zaměstnanci Vodafone, kteří přispěli částkou sto tisíc korun. A jak bude takové multimediální centrum pro seniory vypadat? Brzy vám dáme vědět, co všechno si u nás zahrajete!




 

Rodinné stříbro

Začátkem prosince se konalo 25. setkání našeho Klubu pohádkových čtecích babiček a dědečků. Tentokrát jsme zavítali do Domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze. Naši senioři si povídali, co se jim osvědčilo, když čtou pohádky dětem ve školkách. Následoval křest knihy, kterou jsme vydali pod názvem Recepty našich milých pohádkových čtecích babiček a dědečků aneb rodinné stříbro. Kmotrou knihy byla herečka Markéta Hrubešová, která přišla se svojí maminkou. Její recept najdete v úvodu kuchařky. Po křtu jsme si vyslechli krátkou přednášku z historie Domu U kamenného zvonu a setkání zakončilo vystoupení sboru RETRO se sbormistryní Zdeňkou Součkovou, manželkou našeho čtecího dědečka, pana Vladislava Součka. Ten se také při několika skladbách ujal klavírního doprovodu. Máme opravdu neuvěřitelné členy našeho klubu!



 

Nápadité tvoření

Náš tým Mezi námi je od září zapojený do dalšího mezinárodního projektu, kde sdílíme zkušenosti s partnery ze zahraničí. Nový projekt MAME je zaměřený na umění a ekologii v jednotlivých evropských zemích. Téma se výborně doplňuje s naším letošním Zeleným rokem, který začal v září a bude až do konce června. Děti a senioři se dozvídají, jak nás inspiruje příroda a co vše lze vytvořit z přírodních materiálů. Babičky a dědečkové nás také učí, jak vést chytře a úsporně domácnost a dozvídáme se, co se jim osvědčilo doma či na zahrádce. V listopadu jsme se společně připravovali na svátek svatého Martina a vytvořili jsme pestrobarevné koníky z barevných ponožek. A prosincová výzva? Vykouzlit vánoční hvězdu z papírové nákupní tašky, která by jinak letěla do koše



 

Rok 2022 v číslech

Možná si vzpomínáte, jak se zpívá v jedné pohádce, že „statistika nuda je“, ale pro nás rozhodně nudná není! Na konci roku se radujeme, kolik dalších propojení se v uplynulých měsících podařilo. A jaká je naše letošní bilance?

  • 170 mezigeneračních skupin po celém Česku

  • 340 mateřských a základních škol a seniorských zařízení se zapojilo do našich aktivit

  • 4 500 dětí a seniorů se pravidelně navštěvuje

  • 1 000 mezigeneračních setkání

  • 230 dobrovolníků zapojených do čtení ve školkách

  • 53 mezigeneračních dílen po celém Česku

Za každým číslem je jeden z vás, který se rozhodl, že má smysl si společně hrát a povídat. Má smysl trávit čas, který nelze vyčíslit. Má smysl být spolu, protože zůstávají vzpomínky, které nám nikdo nevezme.



Moc děkujeme za váš čas a energii, kterou dáváte mezigeneračním aktivitám a těšíme se na vás v příštím roce! Veselé Vánoce a šťastný nový rok vám přeje

Tým Mezi námi




...DĚKUJEME, že jste s námi! MEZI NÁMI.


bottom of page