top of page

Vzhůru do Evropy - ROCHIL


První týden v říjnu náš mezigenerační tým vyrazil za dalším poznáváním kulturního dědictví evropských zemí. Tentokrát to bylo Polsko. To vše v rámci projektu ROCHIL, kterého se Mezi námi účastní již 3. rokem, společně se zástupci Lotyšska, Polska, Rakouska a Francie.



Celý týden jsme strávili v srdci Polska, městě Piotrków Trybunalski. Zde jsme v rámci jednotlivých zemí sdíleli, jak se nám daří mezigeneračně předávat tradice a bohatství v našich zemích. Také jsme navštívili místní radnici, kde jsme prezentovali naše organizace a činnosti.

Úžasná byla i návštěva místního kulturního centra spojená s přednáškou a výstavou na téma, jak vidí piotrkovští senioři ulici v Lodži, která směřuje do jejich města. A kolegyně Markéta poskytla rozhovor polské televizi.


Dalším skvělým zážitkem byla návštěva místní knihovny. Mají opravdu širokou škálu knih, časopisů i doprovodných aktivit. Nás zaujala část sbírky určená pro seniory, kdy jsou knihy vytištěné větším fontem písma, aby se lépe četly. Stejně tak PC koutek se speciální klávesnicí pro seniory.


Nejvíce jsme si však užili návštěvu místní školy a jejich projektový den věnovaný evropským zemím.

V každé třídě nás přivítaly děti s prezentacemi a vystoupením v duchu dané země. Ačkoliv jsme byli 500 km od domova, cítili jsme se jako doma. Žáci nás uvítali českou lidovou písní, ve třídě vyzdobené českými symboly. Se svými rodiči pro naši výpravu nachystali ochutnávku s tradičními českými jídly. Připravili knedlíky, guláš, smažený sýr, nechyběla kofola, ani lentilky - prostě dokonalé. V ostatních třídách jsme společně poznávali další země.


Polské tradice a historii jsme měli možnost prozkoumat na vlastní kůži a aktivně. Navštívili jsme rozsáhlý skanzen v Tokarni, zříceninu v Checinach a zajímavé muzeum, jehož exponáty byly vytaženy z přilehlé řeky Pilice.

Celý náš pobyt provázely workshopy a tematické přednášky z oblasti přírody a mezigeneračního vzdělávání. Výsledkem společné práce všech národních týmů je virtuální expozice na téma “lokální příroda”.


bottom of page