top of page
  • Obrázek autoraMarkéta Šatalíková

Putovní výšivka doputovala do Pardubic

Letošní jaro se stále neslo na vlně proti pandemických opatření, která mimo jiné znamenala izolaci klientů sociálních služeb od okolního světa. Tato složitá doba dala vzniknout nápadu Putovní výšivky Mezi námi. A nebyla to jen tak nějaká obyčejná výšivka! Do tří seniorských zařízení jsme postupně dovezli tajemnou bedýnku, která v sobě ukrývala vše potřebné k tvorbě, instrukce, pozdrav od Mezi námi pro šikovnou vyšívačku. A také další propriety, které měly pomoci vykouzlit příjemnou atmosféru pro samotné vyšívání - relaxační hudba, aromatické oleje, výběrová čokoláda. Stačilo se jen pohodlně usadit do křesla, rozsvítit lampičku, protáhnout prsty a zapíchnout jehlu a za pár týdnů bylo hotovo...



Výsledkem Putovní výšivky je obraz Stromu života, složený z individuální láskyplné tvorby žen - seniorek, jež svou ruční práci doplnily o vlastní moudra a myšlenky, které chtěly předat mladším generacím a které jsou umístěny na samotné výšivce.


Vyšívaný Strom života i s medailonky vyšívacích babiček je od září možné vidět v Krajské knihovně Pardubice. Tam byla také výšivka slavnostně předána a vystavena při příležitosti naší účasti na Jarmarku knih. Pohádkový stan pro mezigenerační tvoření nesměl chybět.

Projekt Putovní výšivky byl realizován díky laskavé pomoci Nadace ČEZ, která se také významně podílí na podpoře rozvoje regionálních mezigeneračních skupin v České republice.




bottom of page