top of page
  • Obrázek autoraJudita Matyasova

Postavíme společně most z LEGO® kostek? Každá kostička je důležitá!


Vloni jsme se navázali spolupráci se zástupci Nadačního fondu Ninin sen. Jejich hlavním cílem je propojit českou a dánskou seniorskou komunitu. Nadchli nás pro společnou aktivitu, kterou vymysleli pro děti a seniory ve spolupráci s Mezi námi a společností LEGO v duchu přístupu „učení hrou“. Vznikl nový mezigenerační program - Senioři staví s dětmi. Ten aktuálně realizujeme v rámci pilotu v devíti mezigeneračních skupinách. A není to jen o stavění, společně si hrajeme, povídáme a sdílíme radost z toho být spolu.



V dubnu se konalo další setkání i v MŠ Milánská, kam přišly seniorky z DPS Janovská a přišla se podívat Helle Kelstrup, manželka dánského velvyslance a Birger Husted, spoluzakladatel fondu Ninin sen.


Pestrobarevné LEGO® kostičky pochází z Dánska a dá se z nich sestavit snad úplně všechno. Stačí poskládat velké a malé kostičky, přidat panáčky či zvířátka a máte vlastní školu anebo malou zoologickou zahradu. Pro náš program používáme speciální směs kostiček LEGO® DUPLO®, kde jsou větší kostičky. Skvěle se hodí pro nejmladší i nejstarší generaci, protože větší kostičky se dají lépe uchopit než menší, které jsou v klasické LEGO stavebnici.


„Milé dámy, měly jste doma LEGO kostky?“ ptá se Lucie Studeničová, učitelka v Mateřské školce Škola hrou v Praze – Horních Měcholupech. „Nééé“ zazní od šesti seniorek, které přišly z DPS Janovská, zato děti hlásí pravý opak. LEGO kostičky znají moc dobře. „Pamatujete si hru Tichá pošta?“ vyzvídá Lucie a připomíná, jak se hraje. „Pošeptám třeba Helence slovo „kočička“, ona tohle slovo pošeptá někomu dalšímu, a ten to pošle dál. A na konci z toho vyleze možná úplně jiné slovo. Jenže teď si zahrajeme trochu jinou poštu. Sestav něco ze tří stejných kostiček, ukaž na chvilku tomu, kdo je za tebou a rychle schovej!“


Babička Kristina vytvoří z kostiček pyramidu, na pár vteřin ji ukáže čtyřletému Míšovi a teď je na něm, aby sestavil to samé. Jedna kostička naležato, druhá kolmo. Míša má hotovo a posílá vizuální vzkaz další babičce. „Tak co jste vytvořili?“ ptá se Lucie a děti zvednou ruce se svými výtvory. „Je to stejný tvar, jaký měla babička Kristina? Není? Ale to nevadí, jedem znovu!“ povzbuzuje děti a seniorky, ať si vyzkouší další kolo hry, která je zaměřená především na trénink paměti a představivost.


Jen co skončí Tichá pošta, už je tu nová výzva. Lucie pokládá na stůl sérii kartiček s obrázky, kde je domek, panáček anebo hvězda. Jeden z týmu má speciální úkol – bude stavitelem a vybere si jednu z kartiček. Nesmí ji ale ukázat ostatním. Sestaví z LEGO kostiček stejný tvar jako je na obrázku a celý tým hádá. „Tak co to je?“ ptá se babička Galina. „Já vím! To je hvězdička!“ hlásí Vojta a už se všichni chystají na závěrečnou hru.


Tentokrát staví z LEGO kostek most, pod který se vejde papírová lodička. „Nebudete ale stavět všichni najednou. Každý dá jednu kostičku, a pak další a další. A když bude nakřivo, tak to nevadí, někdo most podepře další kostičkou,“ vysvětluje Lucie. Ještě pár minut soustředěné práce a jdeme do finále! Fotím nadšené babičky a děti, jak hrdě drží své originální mosty a vyptávám se paní ředitelky Ilony Hulínové, jaké mají ve školce další plány: „Během školního roku máme tři akce s LEGO materiálem. V červnu nás čeká poslední, kdy vyhodnotíme pilotní projekt a řekneme si, co by se dalo zlepšit, aby s tím pak mohli pracovat i v dalších školkách. Už teď je ale jasné, že tenhle mezigenerační program funguje velmi dobře.“


A na závěr se ptám vzácného hosta, který tu není náhodou. Pozvala jsem Helle Kelstrup na mezigenerační setkání nejen proto, že je manželkou dánského velvyslance, ale také proto, že je původní profesí učitelka. Celý program pozorovala, jak se dětem a senioři společně daří vytvořit něco nového a řekla mi: „Brzy půjdu na návštěvu do společnosti LEGO. Povím jim, že by bylo skvělé to rozšířit i do Dánska!“ Zajímavý postřeh má i Birger Husted, který popisuje situaci v dánské společnosti: „Moc mezigeneračních programů jako je tenhle nemáme. Většinou jsou to spíš jednorázová setkání. Zkusíme vytipovat pár školek a seniorských organizací v menších městech a uvidíme. Moc rádi vás navzájem propojíme!“ říká Birger a já doufám, že naše mezigenerační programy budou inspirovat i na Severu!

Text: Judita Matyášová a Kateřina Jirglová







bottom of page