top of page
  • Petra Ketnerová

Podzimní zpravodaj z Mezi námi



Říjen 2022


Vážení přátelé mezigeneračních aktivit, podzim pro nás znamená start nového tematického roku. Tentokrát se budeme inspirovat přírodou a vším, co dokáže během čtyř ročních období vyčarovat, i jak o ni můžeme pečovat. Dozvíte se, jak jsme zakončili čtyřletý evropský projekt a co zaujalo naše spolupracovníky z různých koutů Evropy. A na závěr pro vás máme novinku, kde sdílíme příklady dobré praxe napříč republikou. Pusťte se s námi do dalších mezigeneračních zážitků.


 

Kulturní mix

Víte, jak se hraje bojovka v centru Paříže? Znáte lotyšské speciality nebo lokální historii vinařství v Dolním Rakousku? To vše a mnohem více jsme se dozvěděli v rámci evropského projektu ROCHIL. Od roku 2019 jsme spolupracovali se zástupci podobných organizacích jako je Mezi námi v Polsku, Rakousku, Lotyšsku a Francii. Sdíleli jsme zkušenosti z mezigeneračních programů a zjišťovali, co máme společného a čím se lišíme. Multikulturní rozmanitost je znát i v naší společné brožuře, kterou jsme nyní vydali na závěr projektu. Každý z evropského týmu napsal, jaké mezigenerační akce organizuje. V naší kapitole jsou informace o programu Povídej a dekorování velikonočních vajíček voskem, které baví nejstarší i nejmladší generaci.



 

Inspirujeme v Evropě


Jeden projekt sice skončil, ale jsme moc rádi, že na něj hned navázal další pod názvem MAME, který se zaměřuje na umění a ekologii. V září se zástupci našeho týmu vydali do Lotyšska, kde viděli, jak se dá pracovat s nejrůznějšími přírodními materiály v rámci rukodělných workshopů. S naším týmem jely také dvě aktivizační pracovnice Alzheimer Home z Pardubic a Průhonic, které si díky exkurzi mohly rozšířit obzory a mohou předat zkušenosti dalším profesionálům v sociálních službách. Moc nás potěšila pochvala od hlavní koordinátorky projektu, Livije Mukane z radnice lotyšského města Sigulda, která řekla: „Česká nezisková organizace Mezi námi je v rámci našeho evropského týmu výjimečná, protože organizuje aktivity ve všech krajích. V ostatních zemích jsou takové programy pouze v rámci jednoho města nebo kraje, ale nikde nemají celorepublikovou síť jako u vás. Tým Mezi námi inspiruje nejen u nás v Lotyšsku, ale také po celé Evropě.“



 

Osvědčené rady

Příroda a ekologie hraje prim také v našem novém školním roce. Tentokrát budeme při mezigeneračních setkáních s dětmi a seniory slavit Zelený rok. Během deseti měsíců se zaměříme na využití recyklovatelných materiálů. Každý měsíc vám zašleme nápady na společné tvoření. Existuje tolik možností, jak zužitkovat něco, co si myslíme, že už dosloužilo! Inspiruje nás nejen příroda a její proměny, ale také se těšíme, že se s námi babičky a dědečkové podělí o dlouholeté zkušenosti z domácnosti nebo třeba ze zahrádky.



 

Nová spolupráce

Jsme moc rádi, že se náš Klub pohádkových čtecích babiček a dědečků neustále rozrůstá o nové členy, ale také o nové možnosti spolupráce. Víte, že jeho pobočky fungují už v Olomouci, Brně, Plzni, Teplicích, Prostějově, Třebíči i Kadani? A máme i další novinky. Přes léto byla v Městské knihovně na Jezerce – Praha 4 výstava fotografií z našich mezigeneračních programů. Podařilo se nám domluvit pravidelné čtení na dvanácti pobočkách Městské knihovny po celé Praze. Připravili jsme pro vás také pokračování výstavy, která bude od 4. – 31. října v Domě čtení na Praze 10. Těšíme se na další setkání Klubu pohádkových čtecích babiček a dědečků, které bude 11. října od 10 hodin v Písecké bráně nedaleko Pražského hradu!



 

Sdílení zkušeností

Moc si vážíme toho, že máte zájem o naše příklady dobré praxe. Od září pro vás pravidelně každý měsíc zorganizujeme tematický webinář Okénko s vámi Mezi námi. První přednášku měla Judita Matyášová, která nás propaguje v Česku i v zahraničí. Vyprávěla, jak dánská společnost podporuje tisíce seniorů-dobrovolníků a proč na Severu chybí pravidelné mezigenerační programy. Koncem října přivítáme v našem virtuálním Okénku tanečního mistra Petra Veletu. V listopadu nás čeká webinář o smyslové aktivizaci a také osobní setkání v Českých Budějovicích a v Olomouci, kde zorganizujeme Workshop dobré praxe.



 

Děkujeme každému, kdo se zapojil a dělal radost napříč generacemi a užijte si babí léto!

...DĚKUJEME, že jste s námi! MEZI NÁMI.


bottom of page