top of page
  • Obrázek autoraHana Šmídová

Návštěva tábora Master šéf aneb těsto může nastydnout i v létě

Toto léto jsme dostali možnost navštívit s babičkami z našeho pohádkového čtecího klubu Příměstský Tábor Master šéf ve Vestci u Prahy. Tábor je tematicky ve stylu moderních kulinářských soutěží a děti zde celý den tráví vařením. Může se to zdát jako zvláštní styl trávení letních dní, ale malí cílevědomí kuchaři se tak mohou takto zdokonalovat v něčem, co třeba bude jednou jejich profesí. Propojení s kulinářskými zkušenostmi našich babiček se tak přímo nabízelo.


Jednoho horkého letního dne jsme tedy s našimi babičkami Danou a Blankou nasedly do auta směr Vestec u Prahy. Přibalily jsme sebou i nové tablety, které jsme obdržely v rámci projektu SenSen “Tablety od srdce”, abychom si je jak my, tak i naše babičky osahaly a naučily se s nimi zacházet.


Hned po vstupu do bílé vily, kde má tábor zázemí, nás přivítal ruch a shon, jaký má být v každé správné kuchyni. Naše babičky mezi děti zkušeně vpluly a ihned zhodnotily, kde je třeba poradit, kde něco přidržet nebo kde ukázat, jak správně našlehat metličkou těsto. Tématem dne byla česká kuchyně a děti tak připravovaly různé omáčky a jako dezert drobenkový koláč s lesním ovocem. Každá z babiček si vybrala tým, kterému pomáhala. Děti, i když nepekly zdaleka poprvé, ocenily rady zkušených pekařek a opravdové vychytávky, jako například, jak to udělat, aby nepřišla ani kapka těsta na zmar za využití obalu od másla.


Babičku Danu a Blanku jsme nevybraly náhodou. Paní Dana celý život sbírá kuchařky a má doma okolo 500 kusů! Podělila se s námi například o svůj vyhlášený recept na bůček v bílkovém sněhu. Paní Blanka pak přidala recept na nejjednodušší houstičky z cottage sýru. Člověk se učí celý život a tak paní Dana pobavila historkou, jak ji jednou její sousedka vyděsila výkřikem: “Zavřete dveře, nastydne mi těsto!”. Paní Dana si nejdříve myslela, že se sousedkou není něco v pořádku, ale pak zjistila, že se jedná o vyhlášenou cukrářku, která dokonce pracovala v Karlových Varech v Grandhotelu Pupp a ví tedy o čem mluví. Tehdy se paní Dana naučila, že kynuté těsto opravdu nesmí nastydnout. Takových historek mají za celý život naše babičky spoustu a je krásné vidět, jak je předávají dál.


Je třeba zmínit, že celý tábor úžasně vede Jarolav Nicolas Milíček, který je mimo jiné talentovaným hercem a zpěvákem a jeho zkušenosti s dětmi jsou patrné na každém kroku.

Zatímco jsme čekaly až se dopečou drobenkové koláče, pan Jaroslav vyhlásil speciální bonusovou výzvu o nejlepší obloženou bagetu, kterou měly vyhodnotit právě naše babičky. Pro naše babičky to byla také výzva, protože se nám svěřily, že obloženou bagetu ještě nikdy nejedly. Babičky všechny úžasné bagety poctivě ochutnaly a vybraly tři nejlepší, které odměnily cenami od Mezi námi. Výherce se tak může pyšnit zástěrou s nápisem “Peču jako babička”.


Paní Blanka byla nakonec také ráda, že děti se kromě vaření věnují i sportům a potěšila ji jedna z výherkyň, která se svěřila, že se kromě vaření věnuje i tanci a lehké atletice, což paní Blanka jako bývalá atletka velmi ocenila. Celé odpoledne tedy proběhlo v příjemném duchu a moc děkujeme panu Jaroslavovi za možnost se s našimi babičkami zůčastnit Příměstského Tábora Master šéf.

Díky tabletům od Sensen jsme natočily i krátká videa, která zachytily průběh naší návštěvy a celkovou atmosféru. Videa budeme moci prostřednictvím tabletů sdílet i se seniory, kteří neměli možnost se návštěvy tábora zůčastnit a to například hned na naší příští akci, výletě na Letohrádek Hvězda.



bottom of page