top of page
  • Obrázek autoraEliška Beluhová

Léto v Klubu pohádkových čtecích babiček a dědečků

Přesto, že to v dnešních dnech ještě nevypadá, že by se léto chýlilo ke konci, je na čase zavzpomínat, co všechno jsme přes léto zažili s naším klubem pohádkových čtecích babiček a dědečků.


Léto a tu správnou prázdninovou náladu u nás odstartovala společná plavba po Vltavě na lodi Czechie, o které jsme už psali v samostatném článku. Plavba se tak moc povedla, že jsme na ní během léta často vzpomínali a v klubu si o ní povídali.


Na léto jsme se naladili také díky sérii přednášek pana Stanislava Krtila, kuchaře a cestovatele, který nám vyprávěl o svém životě na cestách, o tom, co kde vařil a čemu se kde naučil. Speciální přednášku věnoval také indiánům neboli InDios a jejich způsobu života. Po přednášce pana Krtila mnozí z nás zatoužili vyrazit na cesty.


Na mystiku v přednáškách pana Krtila navázala paní profesorka Ludmila Kameníková, která mluvila o Alchymii čísel, jejich symbolice a vzájemných vztazích.


Společně jsme se také vydali do Botanické zahrady v Troji a s průvodcem panem Vladimírem Trnkou si poslechli přímo na místě přednášku o Mariánském sloupu a na Vyšehradě zábavnou přednášku o významných českých umělcích, kteří jsou s tímto místem spojení.


Na začátku srpna jsme se opět zapojili do celorepublikové akce pořádané teplickou organizací Spolu proti samotě a šli s nimi na piknik. I když počasí toho dne zrovna nepřálo, sešli jsme se v Centrálním parku Na Pankráci a společně si užili neděli.


Zajímavá byla také spolupráce s Národním ústavem duševního zdraví na projektu Virtuálního města, kdy se naše čtecí babičky a dědečkové měli možnost zapojit do studie zabývající se poznávacími funkcemi seniorů ve virtuální realitě.


Největší akcí letošního léta byl výlet na Zámek Loučeň, zde jsme absolvovali prohlídku zámku se samotným panem kastelánem a společně se pak prošli po krásných zahradách a zabloudili v místních labyrintech.


Naše čtecí babičky a dědečkové se přes léto účastnili také mnoha zajímavých akcí v regionech, v rámci našich mezigeneračních dílniček, např.: Regiony ČR 2021 v Lysé nad Labem, Den rodiny v Hradci Králové, Lodě na Labi v Nymburce, Babí léto a dědský den v Brně, Jarmark knih v Pardubicích. A pozadu jsme nezůstali ani v Praze, např.: Den sousedů, Den zdraví na Praze 13, Open Air festival v Malešicích, Den draka v Uhřiněvsi.


Léto bylo tedy bohaté a už teď se těšíme, co nás společně čeká na podzim.







bottom of page