top of page
  • Obrázek autoraHana Šmídová

Babí léto Mezi námi


Babí léto, kdo by ho neměl rád☺ Krásný slunečný čas, kdy příroda zpomalí a začíná rozdělovat, aby vše potřebné uložila a později znovu zúročila. Daný to koloběh života. I my v Mezi námi začínáme bilancovat a těšit se z darů naší práce, i když o zpomalení nemůže být řeč☺ Přemýšlíme o nových projektech a plánech, aby se z našich aktivit mohlo těšit co nejvíce potřebných.


Jeden z našich hlavních programů „Povídej“ dnes přináší radost seniorům a dětem ze 115 skupin, tzn. 115 domovů a klubů seniorů a 115 škol a školek. V Praze program sdílí 52 skupin, v regionech 63, přičemž na začátku roku to bylo v Praze 45 a v regionech 28 skupin. Program „Přečti“ čítá 105 dobrovolníků, babiček a dědečků. A z toho máme opravdu velkou radost. Dnes a denně vidíme, že naše práce přináší nejen lásku a potěšení, ale je také smysluplná. Právě děti a senioři se doplňují a obohacují nejvíce. Je to moudrost, rozvaha, nadhled a předávání životem nabytých zkušeností, které nám přináší stáří a naopak živost, nevinnost a hravost, kterou nás nabíjí mládí. Od pradávna se tyto kvality doplňovaly, bohužel v dnešním zrychleném světě hojnosti se tento jev pomalu vytrácí. Generace žijí odděleně a společně tráví mnohem méně času.


A tak jsme tu my, Mezi námi. Snažíme se opět přiblížit životem dané přirozenosti, vrátit stáří jeho důležitost a životu harmonii.

A věříme, že se nám to daří. Při pravidelném setkávání našich dětí, babiček a dědečků vznikají nová přátelství, úžasná atmosféra a pozitivní energie. Všichni se těší z projeveného zájmu, lásky, tolerance a respektu. A děti se učí, že není jen bílá, ale i černá. Učí se pomíjivosti a zmíněnému koloběhu života.


A teď tu máme a můžeme si společně užít Babí léto! A proč je Babí léto „Babí“?☺ Možností je více. Jednou z nich je, že během tohoto období lze často pozorovat volně se vznášející pavučinky drobných pavoučků, které lidem v minulosti připomínaly šedé „babské“ vlasy. Další varianta může pocházet z faktu, že je chladnější počasí než v létě, jakési „zestárlé“ léto, které už není v nejlepší kondici. Anebo je název podle Plejád, lidově „Baby“, otevřených hvězdokup v souhvězdí Býka, které jsou vidět na obloze právě v tomto období. Tak, či tak, název je to krásný a původ poetický☺


Je nádherný slunný den, sedím na verandě, píšu tento článek a nad rukama se mi vznáší pavučinka. S láskou vzpomínám na babičku a dědečka a přála bych si, aby každý měl možnost mít ty své, laskavé a moudré, kteří je provedou životem. O co radostnější by svět byl.


Fotografie jsou z oslavy mezinárodního dne seniorů v MŠ Zahrádka Troja















bottom of page