top of page

,,Abeceda jak s IT nástroji“ mezigeneračně pro seniory - spolupráce Mezi námi a České spořitelny


V loňském roce jsme společně s paní Andreou Hutkovou z České spořitelny připravili modifikovaný seminář ,,Abeceda jak s IT nástroji pro seniory. Česká spořitelna se dlouhodobě věnuje na svých pobočkách vzdělávání aktivních seniorů v oblasti IT a práce s moderními technologiemi.


Tentokrát jsme ale společně připravovali kurz na míru klientům domova seniorů. Cílem bylo umožnit seniorům izolovaným v domovech lépe komunikovat s příbuznými a okolním světem, personálu zjednodušit práci a podpořit mezigenerační vztahy. Lektoři byli totiž z řad studentů. A tak se opět potkaly různé generace a měli si co předat.



Obzvlášť v období pandemie bylo více než jindy třeba podpořit technické znalosti a umožnit seniorům komunikovat na dálku. Společně jsme se naučili nastavit telefony a tablety, připojit si je na wifi, využívat základní komunikační aplikace a také jsme si povídali o bezpečnosti na internetu.


Pilotní semináře se odehrávaly v Domově pro seniory Chodov, za podpory koordinátorky Mezi námi, Heleny Lukasové. K úspěchu velmi napomohlo i nadšení a podpora místního personálu. Sešli jsme se zde několik odpolední za sebou, aby si zapojení senioři mohli vše v mezičase v klidu vyzkoušet a zeptat se případně na to, co jim třeba nešlo, nebo nefungovalo. Zkušení lektoři David a Jindřich s přehledem reagovali na potřeby zapojených seniorů a seniorek a náš obdiv získali především flexibilitou - byli schopni pomoci se všemi typy a modely telefonů a tabletů.


Jak uvedla Tereza Jechová, aktivizační pracovnice DS Chodov, která se pro své klienty ochotně podílela na přípravách i realizaci: ,,Také se těšíme na další setkání. Lektoři a především David kterého jsem měla možnost pozorovat více, jsou skvělí a jsou na svém místě. Senioři si kurz moc pochvalovali a i nám jako personálu to ukázalo cestu, jak být některým nápomocní v kontaktu s přáteli a rodinou.


Všechna školení se odehrávala v menších skupinách po 5-8, což umožnilo individuální přístup a možnost reagovat na potřeby účastníků. Na uvedená školení máme velmi dobré zpětné vazby. Už se těšíme na další zájemce! A společně vyzkoušíme i online variantu školení.


Kateřina Jirglová, ředitelka Mezi námi, o.p.s.




bottom of page